Hälsningar från Prag

>> Linus <<

 

Så blev det då tillslut slutet av September och det blev dags även för mig att ta mitt pick och pack och bege mig till fjärran land. Platsen i fråga är Tjeckiens "enda" stad Prag. (Det finns såklart andra städer i Tjeckien men jag utmanar dig att nämna någon utan att Googla).

 

När jag skriver detta har jag varit i Prag i fyra dagar och kanske börjar jag komma lite till rätta här. Även fast dessa fyra dagar bjudit på många intressanta situationer varav en av dem involverade att bli utskälld av en väldigt arg Tjeckisk kvinna ¯\_(ツ)_/¯

 

Myten om Prag stämmer ganska bra såhär långt. Hittills under mina fyra dagar har jag druckit öl varje dag och ofta har det börjats redan till lunch. En lunch som för övrigt var näst intill gratis. En ytterligare faktor som kanske eller kanske inte bidragit till att det blivit så mycket öl är att jag delar rum med en kille från tyskland som är väldigt förtjust i öl. Dessutom är en stor del av de andra erasmusstudenterna från de brittiska öarna. Framför allt irland och alla dessa lever upp till fördomarna som man har om dessa länder och öl.

 

Jag nämnde en room mate i förbifarten och det kan kanske vara intressant att höra mer om. Alla erasmusstudenter som kommer till Karlsuniversitetet tillhandahålls boende av universitetet och vi bor två och två. Vi delar på ett litet rum som är mindre än det korridorsrum jag hade under tiden jag bodde i korridor. Förutom detta så sitter dessa rum ihop två och två med gemensamt kök, toalett och dusch. Vi är alltså fyra personer som delar på världens minsta kök (som bland annat saknar ugn). Men våra grannar är ganska trevliga, två italienska killar som också pluggar datavetenskap. Själva byggnaden ser ut som att den möjligen stått här sedan Stalintiden. Köket luktar lite gammal rök och allting är väldigt dammigt. Även herren som sitter i entrén. Det sitter nämligen en trött gammal herre i "receptionen" till byggnaden som är öppen 24/7 och jag tror att han kanske installerades med byggnaden när den byggdes och sedan inte flyttat ut. Jag har i varje fall inte sett någon annan sitta i receptionen. Oavsett när jag kommit hem på kvällen.

 

Hur som helst. I går var vi på en stor fest som anordnades för alla internationella studenter och resten av veckan ser ganska lugn ut. På söndag ska jag åka iväg på en dagsutflykt till Pilsen som är en annan Tjeckisk stad (vilket jag antar att du vet då du ju googlade efter tjeckiska städer i början av inlägget) där jag antar att det blir mer öl då de är kända för sitt bryggeri.

 

Avslutar detta, ganska långa inlägg med en fotobomb med lite bilder här från Prag:


 

Tjejhelg dag 2

Hej!
Dag två på vår myshelg var en söndag. Klockan 11 skulle allt vara städat och urpackat och jag tror att vi åkte lite före det till och med. Då åkte vi mot nationalparken men till ett ställe som heter Lion’s head. Där blev det lite vandring och också kuperad terräng. Kusten här var nog ännu högre än tidigare och det var häftigt att få se klipporna och det turkosa vattnet igen. Det är alltså en sån stor sjö att det ser ut som att man ser horisonten, sjön är 130 000 km2. Det är lite kul att alla hejar på varandra i spåren här. På väg mot själva Lion’s head gick vi förbi flera utkiksplatser där man kan se kusten och klipporna men Lion’s head hade absolut bäst utsikt. Det är den bilen nedanför där vi står alla tillsammans. När vi kände oss klara så visste vi att det var stranden som väntade så det gick fort tillbaka. Vi tänkte att det är ändå flera timmars bilkörning så det vi gjorde på söndagen skulle vara söderut, så vi slapp åka ännu längre. På vägen hit så såg vi en tjej på en häst och vagn men det var bara jag som såg att det var en amishtjej. "Urbefolkningen" som lever utan bilar oh elektricitet. När jag ropade att det var en amishtjej, det såg man på den stora hatten, så ville alla se en till. Vi väntade och väntade på att det skulle komma fler och när det äntligen syntes till en häst så var det en man på den haha.

Nästa stopp blev Sauble Beach. Det är ungefär 11 km strand, men den är inte så bred. Det var åter igen skönt att få svalka av sig efter vandring i värmen. Där solade och badade vi lite innan vi åkte hem igen. Jag tror att jag var hemma lite före nio och rätt trött. Det är billigare att bara ha en chaufför så jag körde hela helgen. På vägen hem kände jag att min nackspärr från över en vecka tillbaka blev lite värre, jag som trodde det var nästan bra nu. Igår, måndag, åkte jag till läkaren för att kolla upp vad det var och det är nog inflammation som hänt. Det bara strålar ut i axeln när jag rör huvudet. Jag fick starka antiinflammatoriska piller och nu hoppas jag att de hjälper.

 

Ett "pothole" på väg till Lion's head.
 
 
Första utkiksplatsen.
 
Där borta syns klippan och Lion's head.
 
 
 
 
Lion's head.
 
Fanns klättrare på båda sidorna.
 
 
 
 
 
 
Girl's weekend!
 
 
 
En bild åt pappa, stod bredvid oss när vi tankade.

I USA brukade vi alltid stanna längs vägen och köpa mer oss majs hem men detta var det enda vi hittade. Jag vet inte ens om det går att äta Indisk majs men vi köpte inte med någonting iallafall.

Tjejhelg dag 1

Hej!
Nu var det ett tag sedan jag skrev men det händer inte alltför mycket intressant. Förrän nu! VI var sju tjejer, två från Frankrike, tre från Holland och jag och Tonje, som hyrde bil över helgen. Vi hyrde en stuga uppe i området Northern Bruce Peninsula där det finns flera nationalparker att vandra i. Det är som en stor udde i sjön Lake Huron. Kusten är väldigt högt över vattnet på vissa ställen och det får ni se på bilderna längre ner. Efter min och Tonjes lektion på fredagen åkte vi och hämtade bilen och sedan alla tjejer. Enligt google maps skulle det ta 3 h och 20 min dit och på vägen stannade vi och handlade inför helgen också. Vi var otroligt hungriga när vi väl kom dit så det blev mat direkt. Coucous med massa grönsaker. Vi gjorde lite eld med grenar och vedträn som vi hittade, grillplatsen finns också på bilderna, jättemysigt när alla kunde sitta runtom.
 
På lördagen tog vi oss mot nationalparken för att vandra lite. Där besökte vi overheading point, som betyder att det är som ett stenblock som går ut mot vattnet där det inte finns något det sitter fast i precis under. Lite svårt att förklara men kolla bilderna. Sedan fortsatte vandringen mot The Grotto, grottan alltså hehe. Äntligen fick vi bada, det har varit så otroligt varmt att vandra och även om det var flera grader mindre än London så var det ändå varmt. Jag tror att det var runt 27 grader under dagarna. Vid grottan bytte vi om och tog på oss badkläder, vattnet är så klart att det ser inte djupt ut alls men det var det. I grottan kunde man simma direkt ut genom att dyka ner några meter men det var ganska långt ner. Vi kunde se ljuset komma in utifrån iallafall vilket var häftigt. Vattnt var nog en ungefär 17 grader så inte så varmt, men väldigt svalkande.
 
Enligt någon telefon så hade vi bara gått 4 km men då var det kuperat och på stora stenar vid stranden så vi fick vår motion ändå. Det är så populärt att åka dit att man bara får parkera 4 h, det var nästan vad det tog för oss att ta oss runt och sen tillbaka på stigarna och med en badpaus. 

När vi kom hem tog några en varsin kajak på en tur medan jag och Tonje åkte iväg för att leta ett bra ställe för att titta på solnedgången på. Efter lite skogsvandring genom väldigt tät skog så hittade vi en tomt där ingen byggt hus, med skylten ”No trespassing” och det stranden var precis mot solen. Innan middagen åkte vi tillbaka dit för att ta lite kort och njuta, solnedgångar är en stor favorit. Vi var väldigt tysta så inte grannarna skulle höra oss och allt gick prima. Sen chillade vi resten av kvällen, redo för en ny dag sedan.

 
 
 
Från London i söder till Northern Bruce Peninsula.
 
Lite bilder från stugan och gården. Det var två små sovrum, ett litet vardagsrum och ett kök så inte jättemycket plats men tur att vi kunde vara ute mycket. 
 
 
 
 
 
 
 
Eftersom parken hade speciella tider, 12-16, för att besöka den i olika omgångar tog vi en tur till en annan strand först.
 
Agathe och Tonje.
 
 
 
Första stoppet i nationalparken, på overheading point.
 
 
 
Härlig bild på Judith.
 
Grottan, dit in kunde man simma också.
 
Stranden där vi badade sen.
 
 
Solnedgången.
 
Agathe, Michelle och Tonje.